Rosa berries

De rozenbottel is de vlezige vrucht van een Roos. Ze komt van oorsprong uit Azië, Zuid Amerika en Noord Amerika. Botanisch gezien is het vruchtvlees van de opgezwollen bloemboden net zoals bij de sierappel en consumptieappel opgebouwd.

Er zijn verschillende soorten rozenbottels, afhankelijk van de soort en variëteit kan de struik rood, oranje, purper of zwarte rozenbottels dragen. Ook de vorm varieërd van rond of langwerpig tot flesvormig.

Veel sierrozenbottel veredelaars en telers zijn bezig om de rozenbotteltakken zo te kweken dat er zo min mogelijk doorns aan zitten, en natuurlijk zo groot mogelijke bottels.

De rozenbottel staat zeker 3 weken op de vaas! ook als ze in een boeket verwerkt zitten en de bloemen zijn al uitgebloeid is het heel leuk om de rozenbottel tak(ken) er uit te halen en deze nog even apart in een vaasje te zetten. Rozenbottel takken kunnen ook prachtig mooi indrogen. Ingedroogd kun je er zeker 4 maanden nog van genieten..

In de rozenbottel zitten geelwitte, harde zaden. Van sommige rozenbottels wordt rozenbotteljam gemaakt en in zweden eet men ook rozenbottelsoep. Rozenbottels zijn rijk aan vitamine c en bevatten verder ook vitamine A, B1 en B2.

Voor dieren is de rozenbottel een goede vrucht om de winter mee door te komen.

 •   Properties
  Origin
  Azië, Zuid Amerika en Noord Amerika
  Scent
  zoet
  Meaning
  seksueel, lust, liefde en schoonheid
  Shelf life
  3 weken
  Season
  Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec