Malus Domestica

In de maanden oktober, november en december worden verschillende soorten sierappels aangeboden bij bloemisten en in tuincentra, de malus takken doen het altijd goed, zijn in ieder interieur toepasbaar en lekker sterk. Ook kun je de kleine Malus appeltjes leuk verwerken in een mooie herfst/ winter krans.
Als je geluk hebt gaan de malus appeltjes mooi indrogen en zijn ze langer als 3 weken houdbaar.. Het kan ook zijn dat de appeltjes gaan rotten, Dan moet je ze weggooien anders gaat het stinken in huis.

 Het geslacht Malus kan eigenlijk ingedeeld worden in twee soorten ; namelijk de appel voor consumptie zoals wij Hollanders hem allen kennen, en de sierappels. Er zijn over de hele wereld wel duizenden appelrassen die geschikt zijn voor consumptie. Omdat de appel al lang tot het dagelijks eten behoord zijn er ook veel verhalen over: zoals het sprookje van Sneeuwwitje. Maar ook in de Geschiedenis speelt de appel een belangrijke rol: In Genesis 2 wordt verteld dat Eva wordt verleid door de duivel tot het eten van de verboden vrucht uit de boom van goed en kwaad. Na het eten van de vrucht worden Adam en Eva uit het paradijs verbannen wat God voor hen gemaakt had. In de Schilderkunst wordt de vrucht vaak als een appel afgebeeld.. hoewel dit niet uit de tekst blijkt.

De sierappels zijn minder lekker voor consumptie en worden vaak voor hun mooie kleur gekweekt. Het aardige van sierappelbomen is dat ze voor decoratieve vruchten in het najaar zorgen, Maar ook voor mooie bloesem in het voorjaar en een prima bladdek in de zomer.

Malus boom in de tuin is gewoon prachtig mooi om te zien en, eenmaal goed rijp, een delicatesse voor de merelachtigen. Ook de appeltjes die uiteindelijk de grond bereiken vinden hun weg naar vele maagjes, dus voor het dierenrijk is een malusboompje ook een aanrader.

Voor vruchtvorming hebben bijna alle appelrassen kruisbestuiving nodig. Dat betekend dat minimaal 2 appelrassen elkaar moeten bestuiven.

De bladeren van de Malus kunnen aangetast worden door onder andere schimmels; meeldauw en schurft.

 

 

 •   Properties
  Scientific name
  Malus Domestica
  Family
  Rosaceae
  Synonyms
  Sierappel
  Origin
  Azië
  Scent
  zoet
  Shelf life
  3 weken
  Season
  Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec