Euonymus

Euonymus is een bladverliezende inheemse heester, een sieraad in de tuin! En de vogeltjes zijn dol op deze prachtige bessen!

In de Herst begint het verhaal van de kardinaalsmuts pas echt... In de zomer valt de struik namelijk niet echt op in de tuin.. Een muurbloempje waarvan de bloei nauwelijks wordt opgevat.. dit omdat de bloemen groen zijn en het blad ze camoufleert.
In de Herfst pakt ze echter het podium in de tuin! Dan kunnen we genieten van haar karmijnrode bladeren en openspringende knal roze vruchtkleppen waarin vel oranje zaden te voorschijn komen.

De naamgeving van deze struik heeft ze te danken aan haar vruchtvorm die lijkt op de vorm van de hoed van de kardinaal. Het gif van de vruchten werd vroeger gebruikt om hoofdluizen te verdelgen. In Nederland en België kom je de Kardinaalsmuts tegen in haagbeukbossen, langs oude beken en vooral in de duinen van Noord Holland.

De Kardinaalsmuts is een krachtige groeier. In de lengte ontwikkelt hij zachtgroene bloempjes die als kleine kruisjes in groepen bij elkaar gloeien. Ieder bloempje heeft vier kroonblaadjes, vier kelkblaadjes en als je heel goed kijkt ontdek je bij de manlijke bloemen 4 meeldraden. De meeste bloemen zijn tweeslachtig en bevatten veel nectar waar insecten van smullen.

Opvallend aan de takken is dat deze ook groen zijn.. dit verschijnsel zie je niet vaak bij heesters.
Na de eerste nachtvorst dwarrelen de bladeren en bessen van de stuik.. Maar als het niet te hard vriest, blijven de vruchtjes nog geruime tijd zitten en zijn dan een sieraad voor de steeds kaler wordende tuin. 

Als snijbloem is de kardinaalsmuts van eind september tot december verkrijgbaar in de bloemenwinkel.

 

 

  •   Properties
    Season
    Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec