Celastrus

Celastrum Orbiculatus: Een feestje in oktober!

Op plaatsen waar de boomwurger inheems groeit is het een dicht struikachtig gewas dat zich vormt in struikvegetaties in bossen en op weiden.
De oorspronkelijke groeiplaats van de boomwurger ligt in China, Japan en het Oosten van Siberië. In 1736 is de plant ingevoerd in Engeland.

Boomwurger bloeit in juni: met groenachtige pluimen. Ze vallen nauwelijks op tussen het donkergroene blad. Bevruchte bloemen zijn aan het begin van de herfts lichtgroen van kleur en erwtvormig. Naarmate de herfst dichterbij komt verkleuren de ''erwten'' lichtgeel. Aan het einde van de herfst barsten de vruchten open en komen de prachtige rode bessen tevoorschijn. Een geweldig kleuren spectakel...

Wie een beetje thuis is in de botanie ziet aan de vrucht ogenblikkelijk de gelijkenis met de Kardinaalsmuts (Euonymus)
Zowel de Boomwurger als de Kardinaalsmuts behoren tot de familie van de Kardinaalshoedachtige.

Celastrus is een beauty om te zien, elegant en decoratief: Een mooie wurger...De Celastrus groeit namelijk maar wat graag om de stam van een levende boom!
Maar dit is niet geheel zonder risico, wie een boom in zijn tuin heeft staan waarvan de stam begroeit is met de bekendere klimmer namelijk klimop, weet dat dit niet goed ik voor de gezondheid van de boom.
Het gaat geleidelijk aan.. maar na een aantal jaren zal de sapstroom van de boom worden afgekneld met als gevolg dat de boom langzaam afsterft... Wil je dus graag een Celastrum in je tuin plaats hem dan tegen een hek of tegen een boom die toch al dood is.

Het vermeerdern van de Boomwurger kun je doen door in de zomer een stek van de stuik weg te nemen.
Deze heester staat graag in de volle zon en met zijn wortels in een goed gedraineerde grond koel en beschut.
Na 10 jaar is de heester zo'n 8 meter hoog.
De bloeitijd is juni-juli. Je moet de Celastrus niet teveel snoeien, dat geeft minder bloem en vrucht zetting..

Als verse snijheester is de Celastrum van oktober tot december te verkrijgen en gedroogd het hele jaar door.
In het herfst periode staat de Celastrum bij menig bloemist op een ereplaatsje in de de winkel de pronken.. want zeg nou zelf de Celastrum is toch de koningin onder de snijheesters?

 •   Properties
  Scientific name
  Celastrus orbiculatus
  Synonyms
  Boomwurger
  Origin
  China, Japan
  Shelf life
  2 maanden
  Season
  Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec