Schefflera

De Schefflera is een bijzondere plant, die voornamelijk bekend staat om zijn bladeren in de vorm van een hand. Hier dankt deze plant ook zijn Nederlandse naam aan: de Vingerplant. Een hele prettige plant om in huis of kantoor te hebben, aangezien de Schefflera weinig licht en water nodig heeft.

De wortels van de Schefflera liggen ver van Nederland: in Australië en omringende landen. In Nieuw-Zeeland en Australië komen zo'n 150 verschillende soorten voor.
In tropische gebieden kan de plant buitenmatig groot worden namelijk 1 tot 30 meter! Soms groeid de plant uit tot struik of zelfs boom en komt soms ook voor in de vorm van een liaan.  In de Nederlandse huiskamer vind je voornamelijk de bonte varianten, met verschillende kleuren in het blad. Het blad is leerachtig en stevig!
Van nature is de Schefflera een klimop plant, en heeft daarom ook een stok of iets dergelijks nodig als ondersteuning.


De Schefflera is net als alle planten een natuurlijke luchtverfrisser. Hij haalt koolstofdioxide uit de lucht en zet dit om in zuurstof. Maar daarnaast heeft de Schefflera nog een extra trucje: het haalt ook bepaalde schadelijke stoffen uit de lucht. Zo is de Schefflera niet alleen een luchtverfrisser, maar ook een luchtzuiveraar. Groen en gezond!

Als je echt een kamerplant wil die je kan zien groeien dan is de scheflera een geschikte kandidaat. Ook is het een leuke plant om te stekken. dit gaat namelijk zeer gemakkelijk en snel.

Het sap van de Schefflera kan lichte irritaties op de huid veroorzaken. Verder is deze plant niet giftig.

 •   Properties
  Scientific name
  Schefflera arboricola
  Family
  Araliaceae
  Synonyms
  vingersboom
  Origin
  Australia
  Shelf life
  With the right care you can enjoy this beautiful and easy plant for years.
  Season
  Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
                         
 •   Care tips florists

  - geef de Scheflera een keer in de week water.

  - de grond mag een beetje uitgedroogd zijn voor u water geeft

  - voorkom dat er een laag water onderin de pot blijft staan

 •   Care tips consumers

  - zomers mag de grond licht vochtig zijn en in de winter mag de grond wat langer droog blijven.

  - Zorg ervoor dat er geen laag water onderin de pot blijft staan

  - hoe vaak en hoeveel water je moet geven hangt erg af van de standplaats en de temperatuur in de huiskamer.

  - Het snoeien van de Schefflera is alleen nodig wanner de plant te lang wordt of als je liever een compacte vorm wil krijgen.

  - Snoeien mag het liefst in het najaar gedaan worden. zo krijgt de stam gedurende de winter meer zonlicht. Zo zullen er in de lente dan weer nieuwe takken ontkiemen die de Schefflers voller maken.

  -De Schefflera is redelijk sterk als het aankomt op ziektes. Alleen wanneer de plant op een plek staat met veel tocht kan er wolluis voorkomen. Dit is eenvoudig te bestrijden door de wolluizen met warm water weg te sproeien, of met bestrijdingsmiddelen.