Neoregelia

Het vel rode blad geeft deze bromelia zijn sierwaarde. Als je in het hart kijkt zie je een hele kleine bloem die eigenlijk niet opvalt. Echter als deze bloem echt gaat bloeien valt hij wel op vanwege zijn bijzonder mooie bloeiwijze: mooi maar subtiel. Er komen dan namelijk uit de hoofdbloem enkele kleine bloemetjes tevoorschijn in meestal een felle kleur lila. In zijn natuurlijke habitat is het hart van de Neoregelia gevuld met water: een minivijver die veel kleine insecten en beestjes aantrekt.

Neoregelia Medusa a

Guzmania is vernoemd naar zijn ontdekker, de Spanjaard Antonino Guzman. Hij was apotheker, botanicus en verzamelaar van historische spullen. Rond 1900 werden de eerst soorten in Europa geïmporteerd.

Aan de vorm van de rozet is goed te zien dat Guzmania een halfzusje van de ananas is. De plant is echter alleen voor decoratie en niet geschikt voor consumptie.Guzmania groeit van oorsprong in het noordwesten van Zuid-Amerika en het Caribische gebied. De epyfitische groeiwijze in de tropische regenwouden is kenmerkend voor veel planten uit de familie van de Bromelia.

Bij het Chinese Nieuwjaar worden honderdduizenden rode Guzmania’s gebruikt om het nieuwe jaar in te luiden: ze toeteren als het ware het goede fortuin naar binnen.

 •   Properties
  Scientific name
  Neoregelia
  Family
  Bromelia
  Origin
  tropisch en subtropisch Midden- en Zuid-Amerika.
  Season
  Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec