Cambria

De Cambria is een kruising tussen verschillende geslachten van planten en komt daarom in de natuur niet voor. Cambria-achtige is een verzamelnaam voor een groep gekruiste orchideeën waarvan de ‘ouder’planten van over de hele wereld komen.

De Cambria is een kruising tussen verschillende geslachten van planten en komt daarom in de natuur niet voor.
Cambria achttien is een verzamelnaam voor een groep gekruide orchideeën waarvan de 'ouder' planten van over de hele wereld komen. 

Rond 1900 ontwikkelde de belg Charles Vuxstem de eerste Cambria de Cambria Vuylstekeara 'plush' deze eerste Cambria is ontstaan vanuit 5 andere orchidee soorten. 

De familie van de Cambria is erg groot. Onder de Cambria-achtige plaatsen wij de volgende soorten Orchideeen: Beallara, Burrageara, Colmanara, Miltonidium, Odontonidium, Odontoglossum, Vuylstekeara, Brassia, Burrageara Nelly Isler & Wilsonara.

Cambria- achtigen worden niet op grote schaal gekweekt en zijn vooral in de wat luxere bloemenzaken verkrijgbaar 

De cambria orchideeën zijn enorm gevarieerd in grootte en vorm: van anderhalve centimeter tot ruim tien centimeter en van stervormig tot bijna rond. De bloemen zijn mooi getekend. De kleuren bruin, rood en paars voeren de boventoon, maar er zijn ook roze, oranje en bruine Cambria orchideeën en zelfs een klein aantal witte en gele met bruinpaarse tekening.

De gemiddelde bloeitijd van de Cambria is ongeveer 6 weken.

 

 •   Properties
  Scientific name
  Cambria
  Family
  Orchidaceae
  Origin
  The Cambria-like is a hybrid of various plant species and therefore does not occur in the wild. Cambria-like is a collective name for a group of hybrid orchids, the ‘parent’ plants of which come from all over the world. The Belgian Charles Vuylsteke produ
  Season
  Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
                         
 •   Care tips florists

  - plaats de Cambria niet in de volle zon en niet op de tocht

  - een keer per week water geven in de zomer, in de winter een keer per twee weken

  - pak de plant goed in als hij met de klant mee naar huis gaat. 

  - plaats de Cambria niet vlakbij de verwarming

  - sproeien met de plantenspuit vind de Cambria ook erg lekker.

   

 •   Care tips consumers

  Dompel de Cambria Orchidee in de zomerperiode één keer per week en in de winterperiode één keer per zeven tot tien dagen. Doe dit door de Cambria vijf tot tien minuten in een bakje water op kamertemperatuur te zetten. Laat de Cambria goed uitlekken voor je hem terugzet. Geef vaker water, als de bulb indroogt.

  Voeg in de zomer één keer per maand voeding toe aan het water. In de winter een keer per twee maanden een halve hoeveelheid voeding.

   De Cambria kan na ongeveer negen maanden opnieuw gaan bloeien. De plant ontwikkelt één of meer nieuwe scheuten. Als er een nieuwe scheut is uitgegroeid, ontstaat er een harde groene schijf, een soort schijnbulb. Om nieuwe knoppen te vormen, heeft de cambria een rustperiode nodig vanaf het moment dat de schijnknol helemaal hard en gevuld is. Geef dan acht weken lang minder water: één keer per twee weken is voldoende. Zet de Cambria in deze periode op een plek waar het 15 tot 17 ˚C is, maar niet in het donker. Geef meer water als de nieuwe bloemstengel zichtbaar is. De Cambria mag dan weer terug naar zijn oude plek.

  Cambria Orchideeën kunnen in het voorjaar en de zomer buiten staan, maar niet in de volle zon. De temperatuur mag niet onder de 9˚C komen. Als de pot helemaal vol gegroeid is, kan je de Cambria verpotten. Gebruik daarvoor alleen Orchideeëngrond met een flinke hoeveelheid bark (Orchideeën grond). Geef de Cambria de eerste twee maanden na het overpotten extra voeding.