Phaphiopedilum - Slipper Orchid

Paphiopedilum heeft zijn naam te danken aan paphos: een stad op het eiland Cyprus, op dit eiland groeide de paphiopedilum in grote groepen. Het tweede deel van zijn naam komt van het oud Griekse podilon. Een podilon is een schoen. De paphiopedilum wordt dan ook vaak venusschoentje genoemd.

Het Phaphiopedilum geslacht telt zestig tot tachtig soorten.
en komt oorspronkelijk uit zuid- oost Azië
De Schoenvormige bloem dient als een instectenval, het Venusschoentje verspreid een geurstof die insecten lokt.
Ook produceert de Phapiopedilum nectar.. waar insecten dol op zijn.
De insecten kruipen of vliegen bij de bloem naar binnen en kunnen slechts door een kleine opening weer naar buiten.
automatisch krijgen ze stuifmeel mee als ze door de opening naar buiten kruipen. Vervolgens waaneer ze een volgende bloem binnengaan komt het stuifmeel op de stamper terecht.

De paphiopedilum bloeit 6 tot 10 weken

 •   Properties
  Scientific name
  Phaphiopedilum
  Family
  Orchidaceae
  Synonyms
  Slipper Orchid
  Origin
  The botanical species of Paphiopedilum are found in the jungles of the Far East and Indonesia. They mainly grow in the layer of humus in the jungle and sometimes on stones. They can rarely be found in trees.
  Season
  Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
                         
 •   Care tips florists

  - Plaats de Paphiopedilum nooit in de volle zon, het is namelijk een schaduw orchidee. in de zon kan de bloem brandwonden oplopen.

  - haal de Paphiopedilum nooit uit zijn potje! wanneer je dit wel doet valt al de pul waar hij in geworteld is uiteen en zullen de wortels beschadigen en dus ook hun houvast verliezen.

  - Als je de paphiopedilum in een planten arrangement wilt verwerken kan dat maar laat hem dan in het potje en doe een plastic zakje om het potje heen. vertel dit ook aan de klant: laat zien dat het genusschoentje in een eigen potje staat en dus ook apaart van de arrangement water moet krijgen.

   

 •   Care tips consumers

  - plaats de Paphiopedilum niet in de zon

  - regelmatig water geven, een keer per week is voldoende. Is het echter heel warm in de zomer dan mag hij twee keer per week water krijgen 

  - het grondmengsel mag nooit uitdrogen

  - bij het verpotten dienen de wortels zo min mogelijk verstoord te worden.

  - matig bemesten